Co zrobić z kurczaka? 4 pomysły na dania z kurczaka, które cię zachwycą

Dania z kurczaka nie bez powodu często lądują na naszych talerzach. To mięso kosztuje stosunkowo niewiele i można je kupić w niemal każdym sklepie. Jest cennym źródłem składników odżywczych, a przy tym zawiera mało tłuszczu. Pyszne i lekkostrawne komponuje się z wieloma potrawami i daje się łatwo przygotować na różne sposoby. Znudziła ci się pierś z kurczaka albo tradycyjnie pieczony w piekarniku kurczak? Szukasz inspiracji, co zrobić z kurczaka, aby urozmaicić domowe menu? W artykule znajdziesz niejeden ciekawy pomysł na kurczaka. Dowiesz się również, w jakiej formie najlepiej podawać to mięso i jak dopasować odpowiedni element do konkretnego dania z kurczakiem.
Jak zrealizować przepis na kurczaka, by zachować walory mięsa? Co wziąć pod uwagę przy jego zakupie?
Kurczak to wartościowy rodzaj mięsa, który dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Zawiera szczególnie dużo białka – aż 21 g w 100 g piersi czy podudzia bez skóry! Do tego charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu – tylko 1,3 g znajdują się w 100 g piersi, 3 g są w tej samej porcji podudzia ze skóry, a 6 g jest w udku.
Ponadto mięso z kurczaka ma wiele witamin, m.in: A, C, D, E, K oraz z grupy B (B2, B3, B6, B1, B12, B9). Jest też źródłem niezbędnych minerałów: wapnia, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, manganu, selenu, sodu.
Nie w każdym kawałku kurczaka znajdziesz jednak tyle samo cennych składników odżywczych. O ich zawartości decydują m.in.:
- metoda hodowli,
- sposób odżywiania ptaków,
- warunki przechowywania mięsa.
Mięso drobiowe paczkowane to na ogół nie najlepszy wybór, ponieważ przez opakowanie trudniej jest rozpoznać, czy filet, udko albo inne elementy tuszy kurczaka są świeże. Folia nie pozwala na ocenę, jak suchy lub wilgotny jest drób. Na pierwszy rzut oka niełatwo też określić rozmiar kawałka czy jego stan, jeśli mamy do czynienia z mniejszymi częściami (może się np. zdarzyć, że piersi będą niedbale podzielone i rozerwane – w efekcie podczas przygotowywania kotleta pojawią się w nim niepożądane otwory).
Wybór drobiu z lady jest lepszy ze względu na możliwość oceny jego świeżości. Do tego zyskujesz większą szansę na znalezienie kawałka w pożądanej przez ciebie formie. I na ogół płacisz za takie mięso mniej, bo nie musisz ponosić kosztów opakowania.
Z tego powodu warto zaopatrywać się w drób na wagę. Gdzie kupić dobre mięso? Znajdziesz je np. w ofercie sieci Delikatesy Centrum.

Czym charakteryzuje się pierś z kurczaka dobrej jakości?
- Mięso jest jasnoróżowe, nie ma szarej ani żółtej barwy.
- Tłuszcz na powierzchni drobiu ma lekko żółty odcień. Biały kolor może wskazywać, że zwierzę żywiło się paszami zawierającymi kukurydzę.
- Mięso ma elastyczną strukturę – po naciśnięciu powinno wrócić do pierwotnego kształtu.
- Mięso jest lekko wilgotne i delikatnie się błyszczy.
- Struktura jest jednolita, gładka.
Jak przyrządzić mięso z kurczaka?
W celu zachowania cennych składników i upewnienia się, że odżywiasz się z korzyścią dla zdrowia, staraj się jak najczęściej gotować kurczaka na parze lub w wodzie. Będzie wtedy łatwiejszy do strawienia.
Takie mięso można nie tylko spożywać jako samodzielny posiłek, ale również wykorzystać jako:
- farsz np. do naleśników, burrito czy pierogów,
- nadzienie w przekąskach z ciasta francuskiego,
- element wytrawnej tarty,
- dodatek do sałatek lub potraw z ryżu, np. risotto,
- składnik dań z makaronem.
W celu uniknięcia smażenia w tłuszczu, mięso z kurczaka warto wrzucić na grill lub upiec. Tutaj mamy wiele możliwości, ponieważ mięso można piec i grillować w różnych formach: całą tuszkę, tylko filety albo nadziać jego kawałki na patyczek wraz z innymi składnikami, przygotowując np. orzechowe szaszłyki sataye. Wreszcie kurczak z grilla lub piekarnika dobrze będzie smakował z zapiekanką albo sałatką. Sposobów jego przygotowania nie brakuje.
Poniżej przedstawiamy cztery pomysły na dania z kurczaka, które urozmaicą domowy jadłospis. Bez obaw – nie musisz być mistrzem kuchni, aby zaskoczyć gości lub domowników nietuzinkową potrawą.
Przepis na kurczaka – pieczone udko ze śliwką

Lista składników (porcja dla 4 osób):
- 8 dużych lub 10 mniejszych udek z kurczaka,
- 10 dużych lub 15 mniejszych śliwek suszonych,
- 250 ml wywaru,
- 3 łyżki (45 ml) tłuszczu roślinnego do smażenia (np. oliwy z oliwek),
- 4 łyżki rozdrobnionych pomidorów lub koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka (5 g) mielonych goździków,
- 1 łyżeczka (5 g) tartego imbiru,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki (30 g) świeżego lub suszonego rozmarynu,
- ½ szklanki (125 ml) śmietany 30%,
- ewentualnie: 125 ml białego wina i ok. 300 g ziemniaków, batatów lub dyni.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W międzyczasie zanurz suszone śliwki w połowie porcji wywaru. A udka posmaruj przyprawami: solą, pieprzem, goździkami i imbirem.
- Natrzyj udka oliwą, umieść je na blasze albo w naczyniu żaroodpornym i zalej pozostałym bulionem.
- Rozprowadź na powierzchni kurczaka koncentrat pomidorowy i wstaw nieprzykryte mięso do rozgrzanego piekarnika. Pozostaw na 40 minut w temperaturze 200 stopni.
- Wyciągnij danie z piekarnika i wrzuć do naczynia namoczone śliwki, śmietanę oraz listki rozmarynu. Jeśli chcesz uzyskać intensywniejszy aromat, wlej 125 ml białego wina. Możesz też dodać wybrane warzywa, np. 3 duże ziemniaki lub bataty albo 300 g dyni.
- Ponownie wstaw kurczaka do piekarnika i piecz przez 30 minut w tej samej temperaturze. Po tym czasie mięso powinno bez trudu oddzielać się od kości, a ziemniaki lub inne dodane warzywa uzyskać miękką konsystencję – to znak, że danie z kurczakiem jest gotowe do podania. Możesz zmodyfikować przepis na pieczone udka i zamiast z ziemniakami lub batatami zjeść je z ryżem.
Przyrządzenie całej potrawy zajmuje ok. 90 minut.
Przepis na szaszłyki z kurczakiem BBQ i ananasem

Lista składników (porcja dla 2 osób):
- 2 kawałki (ok. 400 g) piersi z kurczaka,
- po ½ łyżeczki (2,5 g) słodkiej i wędzonej papryki mielonej,
- ½ szklanki (125 ml) sosu BBQ,
- ½ ananasa (świeżego),
- 1 łyżka (15 ml) syropu z agawy,
- 2 sztuki papryki,
- 1 pomarańcza,
- szczypta soli i pieprzu,
- ewentualnie: cienkie plastry wędzonego boczku.
- Rozpal grilla lub włącz piekarnik i ustaw temperaturę 200 stopni Celsjusza.
- Piersi z kurczaka oraz ananas podziel na duże kostki.
- Paprykę pokrój tak, aby można ją było nadziać na patyk.
- Przygotuj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Powierzchnię mięsa posyp przyprawami: solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami.
- Wlej do garnka sos BBQ, syrop z agawy oraz sok pomarańczowy. Całość podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia tak długo, aż marynata nabierze gęstej konsystencji.
- Nałóż na patyczki do szaszłyków grube kostki ananasa na przemian z kawałkami kurczaka, papryki oraz plastrami wędzonego boczku (lub innymi dowolnymi warzywami).
- Natrzyj szaszłyki przygotowaną marynatą, przełóż je do naczynia żaroodpornego i umieść w piekarniku lub na grillu.
- Piecz mięso do zarumienienia, a gotowe danie z kuczaka podawaj z ryżem lub bez dodatków.
Pomysł na szaszłyki zrealizujesz w ok. 40 min.
Przepis na danie z kurczakiem i pieczarkami – francuska tarta quiche

Lista składników na tartę:
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- 2 żółtka jajek,
- 15 ml śmietany 18%,
- szczypta soli.
Chcesz zaoszczędzić czas? Wykorzystaj ciasto na tartę dostępne w sklepach Delikatesy Centrum.
Dodatkowo będziesz potrzebować suchego ryżu lub suszonych ziaren fasoli, aby obciążyć ciasto.
Lista składników na nadzienie:
- 2 sztuki (ok. 400 g) piersi z kurczaka,
- 4 jajka,
- 350 ml śmietany 30%,
- 200 g pieczarek,
- świeży czosnek – 1 ząbek,
- 2 cebule,
- 1 łyżka (15 g) suszonego majeranku,
- szczypta soli i białego pieprzu,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- opakowanie sera carre de l’est lub camemberta.
- Przyrządzenie dania z kurczaka zacznij od przygotowania ciasta. Jeśli robisz je samodzielnie, przesiej mąkę, dodaj i pokrój masło, wrzuć żółtka oraz wlej śmietanę. Połącz ze sobą składniki i zagnieć na ciasto. Przygotowaną masę wstaw owiniętą folią do lodówki na 15-20 min.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki, rozwałkuj i rozłóż na dnie blachy do tarty. Równomiernie nakłuj widelcem jego powierzchnię, przykryj papierem do pieczenia, a następnie połóż na nim suche ziarna ryżu lub fasoli, aby ciasto zachowało płaską formę.
- Gdy piekarnik osiągnie 220 stopni, wstaw do niego blachę z ciastem i piecz przez ok. 10 minut. Teraz możesz wyciągnąć całość, usunąć ryż lub fasolę i zaczekać, aż ciasto wystygnie.
W tym czasie przejdź do przygotowania nadzienia.
- Pieczarki podziel na półplasterki, a piersi kurczaka pokrój w kostkę.
- Posyp mięso odrobiną soli i białego pieprzu, podsmaż, a następnie umieść w misce.
- Na tę samą patelnię wyłóż pieczarki i pozostaw na ogniu do momentu, aż przybiorą złoty kolor.
- Możesz wykorzystać ten czas na posiekanie cebuli i czosnku. Gdy pieczarki stracą już wodę i ładnie się zarumienią, dodaj je do kurczaka.
- Podsmaż czosnek i cebulę, a później dodaj je go pozostałych składników.
- W innej misce połącz śmietanę z jajkami i przyprawami: gałką muszkatołową, solą, pieprzem i majerankiem.
- W kolejnym kroku równo rozłóż kawałki kurczaka, cebulę i pieczarki na cieście. Wlej śmietanę.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza i piecz danie z kurczakiem przez ok. 35 minut.
- Następnie wyłóż blachę i posyp quiche pokrojonym camembertem lub serem carre de l’est. Wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Tarta równie dobrze smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, co na zimno.
Przepis na kurczaka – pieczony filet w musztardzie

Lista składników (na 4 porcje):
- 2 sztuki (ok. 400 g) piersi z kurczaka,
- 1 łyżkę (15 ml) mleka,
- 2 łyżki (30 ml) musztardy miodowej,
- 60 g potartego sera gouda lub mozzarella,
- 3 łyżki (45 g) mąki pszennej lub kukurydzianej,
- 1 pęczek drobnego szczypiorku,
- odrobina soli i pieprzu.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Usuń błony z piersi z kurczaka i podziel filet na pół. Kawałek nie powinien być grubszy niż 1 cm – w razie potrzeby delikatnie rozbij grubsze punkty.
- Drób posyp solą i pieprzem. Zamocz w mleku i po wyjęciu nasmaruj musztardą.
- Przygotuj tarty ser i połącz go z mąką oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. W tak przygotowanej mieszance obtocz piersi z kurczaka.
- Wyłóż papier do pieczenia na blasze i połóż na nim filety. Gdy piekarnik osiągnie już właściwą temperaturę, wstaw danie i piecz przez ok. 25 minut.
- Na koniec posyp danie z kurczakiem świeżym szczypiorkiem i zjedz z ziemniakami oraz surówką.