Delikatesy Centrum
Czas potrzebny na przeczytanie: 7 min

Czy szynka jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze? Jak wybrać dobrą szynkę?

pokrojone-plastry-swiezej-szynki-na-desce-z-pienka.webp

Szynka jest jedną z najchętniej kupowanych wędlin w Polsce. Serwujemy ją jako dodatek do kanapek, dań czy przystawek. Jednak zdaniem niektórych konsumentów to jedna z najgorszych postaci mięsa, mogąca zawierać wiele substancji dodatkowych. Czy tak jest naprawdę? Czy w zdrowej, zbilansowanej diecie jest miejsce na szynkę, czy jednak lepiej ją wykluczyć z codziennego menu?

Z czego jest szynka i jak się ją przygotowuje?

odział tuszy/półtuszy wieprzowej - infografika

Szynka to element tuszy wieprzowej, choć czasem pozyskuje się ją również z dziczyzny. Może być przygotowywana z kością lub bez. Można ją też konserwować na sucho albo na mokro. W polskich sklepach dostępna jest pod wieloma postaciami. Znajdziemy tu szynkę:

  • pieczoną,
  • parzoną (gotowaną),
  • wędzoną i podwędzaną,
  • surową (suszoną i podsuszaną),
  • dojrzewającą (leżakuje w soli, aż mięso sfermentuje, zyskując specyficzny, bogaty smak),
  • peklowaną (konserwuje się ją za pomocą mieszanki peklującej, która wydłuża jej trwałość, a jednocześnie zapewnia bezpieczeństwo zdrowotne produktu).

Każdy z powyższych sposób przyrządzenia nadaje mięsu inne walory smakowe oraz inny aromat. Dla przykładu – wędliny parzone z szynki mają łagodny smak i są bardzo delikatne (dlatego chętnie wybiera się je dla dzieci). Szynki poddane wędzeniu, nabierają charakterystycznego aromatu dymu i są bardziej kruche, a szynki pieczone – bardziej wilgotne. Wędliny podsuszane i dojrzewające (takie jak szynka parmeńska, szwarcwaldzka czy serrano) mają intensywniejszy smak i charakterystyczny aromat.

Trzeba jednak pamiętać, że sama metoda przygotowania szynki nie ma zasadniczego wpływu na to, czy wyrób jest dobry jakościowo. Jakość produktu gotowego zależy od jego składu, w tym od jakości i ilości użytego mięsa oraz od rodzaju dodatków zastosowanych przez producentów.

Zalety wyrobów z lady - infografika

Wartości odżywcze szynki

Wśród wędlin, szynka należy do produktów wysokokalorycznych o dużej zawartości soli. Warto jednocześnie podkreślić, że (podobnie jak polędwica) należy do wędlin raczej chudych i najbardziej bogatych w białko (ok. 21 g w 100 g szynki). Jest też zdecydowanie zdrowsza niż produkty wieloskładnikowe, takie jak: parówki, kiełbasy, pasztety, salcesony czy wątrobianki.

Kupując szynkę, najlepiej wybierać tę o niższej zawartości tłuszczu. Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają bowiem na wzrost stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi, co może zwiększyć ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych i nadciśnienia. Faktem jest, że w 100 gramach produktu, szynka wieprzowa gotowana zawiera:

  • 934kJ/223 kcal,
  • 155,7 g białka,
  • 17,6 g tłuszczu,
  • 1 g węglowodanów,
  • 306 mg potasu,
  • 6 mg wapnia,
  • 180 mg fosforu,
  • 18 mg magnezu,
  • 1 mg żelaza1.

Szynka jest cennym źródłem składników odżywczych, mających korzystny wpływ w codziennej diecie.

Dobra szynka – jak ją wybrać? Gdzie kupować mięso?

Rozpoznanie wysokiej jakości szynki może stanowić wyzwanie. Jak i gdzie kupować mięso lub wyroby mięsne dobrej jakości?

Często decydujemy się na zakup produktów pakowanych, które umożliwiają nam szybkie sprawdzenie wykazu składników na etykiecie. Warto jednak pamiętać, że wybierając wędliny z lady, również mamy możliwość poznania dokładnego jej składu. Wystarczy poprosić o to osobę obsługującą nas przy stoisku. Wędliny dostarczane do sklepu, podobnie jak wszystkie inne produkty spożywcze, muszą być opatrzone etykietą, a wykazy składników powinny być dostępne przy ladzie chłodniczej.

Wysokiej jakości wyroby mięsne z lady tradycyjnej znajdziesz w Delikatesach Centrum. Te sklepy jako jedne z nielicznych sieci oferują szeroką gamę produktów lokalnych. Dzięki temu zapewniają nie tylko świeże i dobrej jakości produkty, ale również wspierają lokalnych producentów z naszego najbliższego regionu.

Poznając skład wędlin (w tym szynki), warto zwracać uwagę na ilość zastosowanych dodatków, takich jak:

  • białko sojowe (lub izolat białka sojowego),
  • gluten z pszenicy,
  • cukier,
  • azotyn sodu (E250),
  • azotyn potasu (E249),
  • askorbinian sodu (E301).

Wyżej wymienione substancje dodatkowe pełnią między innymi funkcje zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktu oraz jego trwałość. Pozytywny wpływ dodatków takich jak azotany i azotyny na jakość produktu końcowego, jest znana od wielu pokoleń pod postacią peklosoli. Jednak jeśli mamy wątpliwości co do ilości zastosowanych dodatków i niepokoi nas długa lista składników w produkcie – możemy wybrać tę wędlinę, która ma najkrótszą, tzw. „czystą etykietę”.

Wybierając wyroby z lady, zwracajmy też uwagę na ich wygląd. Przy wyborze szynki w kawałku, nie należy się kierować jedynie jej barwą. Najlepiej, gdy wyrób jest jednolicie wybarwiony na całej szerokości. Warto zwrócić uwagę również na jej strukturę (włókna powinny być ułożone w tę samą stronę). Pamiętajmy też, że dobrej jakości wędlina z szynki jest w przekroju wilgotna, jednak nie błyszcząca. Dobra szynka nie powinna też być zbyt krucha – po plastrowaniu nie może się rozpadać ani łamać w rękach. Jeśli tak się dzieje, to znak, że proces jej obróbki nie został przeprowadzony prawidłowo.

Jak rozpoznać dobrą szynkę - infografika

Warto zauważyć, że polscy konsumenci kierują się głównie 4 cechami w wyborze wędliny (np. szynki):

  • barwa mięsa – zbyt różowa kojarzy się z surowym produktem, zbyt szara odbierana jest jako nieświeża,
  • pochodzenie surowca do wędlin – konsumenci lubią polskie mięso z rodzimych/lokalnych firm,
  • wpływ na środowisko – czy dany surowiec mięsny pochodzi od producenta, który dba o środowisko i dobrostan zwierząt,
  • tradycją – często tradycja tworzenia wyrobów wędliniarskich, sięgająca wielu pokoleń wstecz, jest głównym powodem wyboru danego produktu.

Dlatego tak ważne jest wspieranie lokalnych producentów, a tym samym dokonywanie zakupów w dobrych, polskich sklepach np. w sieci Delikatesów Centrum, które mają w swojej ofercie najwięcej regionalnych produktów.