Delikatesy Centrum

Gęś pieczona na obiad – jak przyrządzić gęsinę?

Pieczone udka z gęsi na talerzu

Gęsina to rodzaj drobiu, który wciąż jest mało popularny w polskich domach. Warto jednak wprowadzić to mięso do swojej diety ze względu na jego wartości odżywcze. Gęś szczególnie warto spożywać w sezonie uboju, który przypada na miesiące od czerwca do listopada.

Gęsina – co to za mięso?

Mięso gęsi zaliczane jest do tłustych mięs drobiowych, nawet jeśli zaserwujemy je bez skóry (ok. 3-6% tłuszczu na 100 g), a tym samym bardziej kaloryczne (100 g mięsa z gęsi zawiera bowiem aż 339 kcal). To dużo w porównaniu z innymi rodzajami drobiu – kurczakiem, który w tej samej wadze zawiera 158 kcal i indykiem, który na 100 g ma zaledwie 129 kcal.

Mimo to gęsina jest uznawana za mięso bardzo odżywcze. Przyrządzać ją można w postaci całej tuszki, jak i poporcjowanych udek, skrzydełek, piersi. Gęsia szyja może być także podstawą pysznego niedzielnego rosołu, a gęsie podroby – serca, żołądki, wątróbki – polecane są do pasztetów, na farsze, do gulaszy, a także przygotowywania domowych kaszanek i kiełbas.

Sprawdź produkty z oferty Delikatesów Centrum >>>

Wartości odżywcze mięsa z gęsi

Gęsina to mięso kaloryczne, ale bardzo wartościowe. Zawiera cenne witaminy z grupy B oraz witaminy A i E, a także składniki mineralne takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk, selen i wapń. Jest też zaskakująco dobrym źródłem cennych tłuszczy omega-3.

Ponad 70% tłuszczów w gęsinie to nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, który występuje również w oliwie z oliwek oraz ryboflawinę. Co więcej, gęsi tłuszcz nie traci swoich wartości nawet po podgrzaniu do 200oC.

Po czym poznać dobrą jakościową gęsinę? - infografika

Gęś pieczona – jak przyrządzić tuszkę?

Jeśli korzysta się z mięsa mrożonego, dobrze jest rozmrozić je w lodówce. Trwa to dłużej (ok. 2 dni na rozmrożenie całej tuszki), ale wpływa znacznie bardziej pozytywnie na konsystencję mięsa niż gwałtowne rozmrażanie w temperaturze pokojowej (lub, co gorsza, w mikrofalówce).

Surową, świeżą gęś z kolei należy przed marynowaniem dokładnie umyć i ewentualnie oczyścić z resztek piór. Następnie osuszyć skórę ręcznikiem papierowym i umieścić w brytfannie i zamarynować. Gęś pieczona w piekarniku nie powinna być nacinana. Mięso może w ten sposób stracić na wilgotności.

Przyprawy i marynata do gęsi

Gęsinę można marynować, nacierając ją z zewnątrz i od środka oliwą wymieszaną z przyprawami, np.:

  • pieprzem, solą, majerankiem,
  • majerankiem, jałowcem, czosnkiem, rozmarynem (dodatkowo warto podlać tuszkę czerwonym winem),
  • pieprzem, solą, miodem i melasą, oliwą i majerankiem,
  • papryką słodką, rozmarynem, majerankiem, solą i pieprzem,
  • pietruszką, cebulą, majerankiem, kminkiem, słodką papryką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Gęś pieczona w brytfance – jakie dodatki?

Klasycznym dodatkiem do gęsiny są pieczone wraz z mięsem jabłka. Smakują przepysznie w połączeniu z wytopionym z gęsi tłuszczem. Najlepiej wybrać twarde gatunki jabłek np. szarą renetę. Popularne do gęsiny są też antonówki i papierówki.

Podobnie jak jabłkami kaczkę można obłożyć także wiśniami, gruszkami lub pomarańczami. Innym dodatkiem do tuszki może być również żurawina. Można ją wykorzystać zarówno do marynaty i nadzienia, jak i podawać jako dodatek do mięsa.

Upieczona gęś w brytfance

Jak długo piec gęś?

Gęś należy piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160oC. Czas pieczenia należy obliczyć za pomocą prostego wzoru – 45 minut na każdy kilogram tuszki. Co ważne – piekarnika nie wolno otwierać przed upływem pierwszych 2 godzin.

By upewnić się, że mięso jest gotowe, nie należy go nakłuwać ani nacinać. Najlepszy sposób na upewnienie się, czy gęś w brytfance jest już upieczona, to chwycenie skrzydełka i poruszenie nim. Jeśli jest luźne i porusza się z lekkością, to znaczy, że ptak dobrze się upiekł.

Gęś należy podawać zaraz po upieczeniu. Zimnej nie wolno odgrzewać, gdyż wysusza to mięso i sprawia, że gęsina staje się twarda i łykowata. Resztki niezjedzonej gęsiny z obiadu można wykorzystać na zimno np. do przyrządzenia pożywnej sałatki.

Źródła:
https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C411972%2Ceksperci-jedzenie-gesiny-korzystne-dla-organizmu-czlowieka.html