Delikatesy Centrum

Ile kalorii ma kurczak?

Piersi z kurczaka posypane przyprawą leżące na czarnej desce

Kurczak, tuż obok wieprzowiny, jest jednym z najchętniej spożywanych mięs przez Polaków. Zawdzięcza to dostępności, prostemu przyrządzaniu i możliwości przygotowania na wiele różnych sposobów. Nadaje się na kotlety, gulasze, potrawki, do pieczenia, smażenia, gotowania, grillowania oraz na zupy. Co więcej, jest mięsem o stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu. W drobiu tłuszcz znajduje się głównie pod skórą, a nie między mięśniami, co ułatwia jego usunięcie. Oznacza to, że odpowiednio przygotowany może być elementem wybranych diet odchudzających i lekkostrawnych. Jednocześnie ilość jego pełnowartościowego łatwo przyswajalnego białka (wysoka zawartość aminokwasów egzogennych), czyni go pożądanym składnikiem diet dla osób uprawiających sporty, ponieważ wspomaga rozbudowę tkanki mięśniowej.

Ile kalorii ma kurczak i czy jest dietetyczny?

Kaloryczność dań z kurczaka zależy od dwóch rzeczy – części drobiu, którą przyrządzamy oraz sposobu jego przygotowania. Jeśli oddzielimy tłuszcz od mięsa, posiłki przygotowane z kurczaka będą znacznie mniej kaloryczne.

Ile kalorii mają poszczególne partie kurczaka w przeliczeniu na 100 g mięsa?

  • Pierś z kurczaka ze skórą ma 157 kcal, a bez skóry 99 kcal;
  • Udko z kurczaka ze skórą ma 158 kcal, a bez skóry 125 kcal;
  • Podudzie z kurczaka ze skórą ma 161, a bez skóry 119 kcal;
  • Skrzydełko z kurczaka ma 186 kcal.

Jak nietrudno zauważyć, najbardziej kaloryczną częścią jest skrzydełko, a najmniej – pierś z kurczaka. Ta druga ma około 1,3 g tłuszczu na 100 g mięsa.

Kurczaka o dobrej jakości szukaj w Delikatesach Centrum »

Oczywiście kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów i wówczas, zależnie od zastosowanej marynaty, dodatków i obróbki termicznej, mięso może stać się znacznie bardziej kaloryczne. Logicznym jest, że kurczak w miodzie, smażony na maśle będzie miał dużo więcej kalorii niż gotowany w ziołach.

Od czego zależy kaloryczność kurczaka? - infografika.

Ile kalorii ma pieczony kurczak?

Pieczenie jest jednym z mniej kalorycznych sposobów przygotowania kurczaka, gdyż nie wymaga użycia tak dużej ilości tłuszczu, jak smażenie. Jednak gdy do brytfanki dodamy tłuszcz i marynatę, zwiększy się bilans kaloryczny potrawy. W zależności od tego, ile oleju czy masła znajdzie się w przepisie, możemy łatwo obliczyć przyrost wartości energetycznej (kaloryczności) posiłku:

  • 100 g masła zawiera ok. 716 kcal (w płaskiej łyżce ok. 71 kcal);
  • 100 g oleju rzepakowego to dodatkowe 885 kcal (w przeliczeniu na łyżkę ok. 88 kcal);
  • 100 g oliwy z oliwek to mniej więcej 884 kcal (łyżka zawiera ok. 88 kcal).

Do tego należy doliczyć wartość energetyczną przypraw, warzyw i innych dodatków w marynacie.

Oczywiście mięso można piec w piekarniku bez tłuszczu, warto jednak pamiętać, że kurczak sam w sobie nie ma go zbyt wiele i bez jego dodatku wyjdzie po prostu suchy i mało aromatyczny. Oliwa, masło lub inny rodzaj tłuszczu nadadzą mu soczystości, a ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku, to dzięki niemu poznamy lepsze walory smakowe potrawy.

Ile kalorii ma kurczak z rożna?

Na rożnie przygotowujemy zwykle całą tuszkę kurczaka. Będzie on zawierał ok. 260 kcal na 100 g. W przeliczeniu na realną wagę całego kurczaka (ok. 670 g) kaloryczność będzie wynosiła 1742 kcal. Można ją znacznie obniżyć, jeśli przygotujemy drób bez skóry. Zazwyczaj kurczak bez skóry zawiera ok. 150-180 kcal na 100 g, co – przy założeniu, że waży ok. 670 g – daje ok. 945-1080 kcal.

Pamiętajmy, że do bilansu kalorycznego należy dodać wartość kaloryczną przypraw składających się na marynatę, o ile jej używamy.

Ile kalorii ma kurczak gotowany?

Gotowanie jest jednym z najmniej kalorycznych i najbardziej lekkostrawnych sposobów przygotowania kurczaka, ze względu na to, że nie ma konieczności dodawania tłuszczu. Woda sama w sobie ma 0 kcal, więc do bilansu energetycznego samego mięsa należy dodać tylko kaloryczność dorzuconych do garnka warzyw i przypraw.

Warto jednak pamiętać, że podczas proces gotowania odbiera mięsu część witamin i wartości odżywczych. Dlatego lepiej jest przygotowywać kurczaka na parze i następnie serwować go z wywarem warzywnym lub warzywami przygotowanymi na parze.

Ile kalorii ma kurczak smażony?

Smażenie jest najbardziej kalorycznym sposobem przygotowywania potraw. Wymaga bowiem dodatku tłuszczu, co wpływa na zwiększenie kaloryczności potrawy – szczególnie jeśli dodatkowo zastosujemy panierkę z mąki, jajka i bułki tartej. Mąka pszenna i bułka to składniki wysokowęglowodanowe. Łyżka mąki ma ok. 36 kcal, a łyżka bułki ok. 40 kcal. Jedno jajko to dodatkowe 147 kcal.

Czy kurczak jest dietetyczny?

Ze względu na niską zawartość tłuszczu (szczególnie gdy zdejmiemy skórę) kurczaka uznaje się za jedno z najmniej kalorycznych mięs. Jego najbardziej kaloryczna część, skrzydełko, ma zaledwie 186 kcal. Dla porównania, 100 g wołowiny zawiera ok. 250 kcal, a wieprzowiny blisko 242 kcal.

Wartości odżywcze kurczaka

Oceniając wartość mięsa kurczaka, nie możemy zapominać, że jest ono również bardzo odżywcze. O niskiej zawartości tłuszczu, a co za tym idzie, również o niewielkiej ilości cholesterolu, już wspominaliśmy. Poza tym, w drobiu jest bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka i cennych minerałów: cynku, selenu, magnezu, żelaza, fosforu i potasu, witamin A, C, D, E i K oraz z grupy B.

Co ciekawe, zaledwie jedna średniej wielkości pierś z kurczaka pokrywa do 85% dziennego zapotrzebowania człowieka na witaminę B6 i 100% zapotrzebowania na witaminę B3. Witaminy te są szczególnie ważne dla organizmu ze względu na ich uczestnictwo w metabolizmie aminokwasów, syntezie hormonów i produkcji czerwonych krwinek. Są też niezbędne w przemianie węglowodanów i tłuszczów oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (w tym produkcję serotoniny, tzw. hormonu szczęścia).

Kurczak zawiera także cenne minerały:

  • cynk – niezbędny do prawidłowego działania układu immunologicznego, krwionośnego, nerwowego. Wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i na mineralizację kości. Jest istotny także dla pracy trzustki i poziomu insuliny;
  • selen – wpływa na funkcjonowanie tarczycy i systemu odpornościowego, chroni także przed wolnymi rodnikami i toksynami;
  • magnez – wspomaga pamięć i koncentrację. Zmniejsza ryzyko zawału serca, cukrzycy i depresji. Wspiera zdrowe kości i zęby. Jego niedobór objawia się wzmożonym zmęczeniem, drażliwością, kłopotami ze snem i skurczami. Chroni również przed zatruciem szkodliwymi metalami ciężkimi ołowiem oraz arsenem – często obecnymi w wyniku zanieczyszczeń środowiska;
  • fosfor – jest kluczowym dla zdrowych kości i zębów. Wspiera układ nerwowy, a ponadto bierze udział w przemianach energetycznych i wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Mięso drobiowe jest też uważane za lekkostrawne, przez co często stanowi składnik diety wybranych grup wiekowych społeczeństwa.

Warto jednak pamiętać, że kurczak kurczakowi nierówny i wiele zależy od jakości samego mięsa. Nie każde jest bowiem tak samo wartościowe dla konsumenta. Na jakość wpływają między innymi:

  • sposób hodowli i żywienia zwierząt;
  • podawane leki;
  • sposób przechowywania mięsa
  • i higiena podczas jego pozyskiwania (ma znaczenie choćby dla dłuższego zachowania świeżości i jakości zdrowotnej).

Należy więc zwracać uwagę na źródło pochodzenia kurczaka oraz to, gdzie go kupujemy.

Zalety kurczaka - infografika.

Jakiego kurczaka warto kupować?

Wybierając mięso paczkowane, trudno jest rozpoznać jego świeżość. Udka, filety, skrzydełka czy podudzia zapakowane w tacki i przykryte folią prezentują się apetycznie, jednak często po odpakowaniu kurczak okazuje się wyschnięty albo zbyt wilgotny. Ciężko też ocenić, jak został przeprowadzony proces jego rozbioru. Często zdarza się, że zakupione na tackach filety są poszarpane albo pocięte nieestetycznie, przez co podczas robienia rolad czy kotletów zauważamy w nich dziury.

Jakiego kurczaka i gdzie warto więc kupować? Rekomendujemy wybór drobiu z lady, gdyż:

  • łatwiej ocenić jego świeżość;
  • można wybrać dokładnie taki kawałek, jaki odpowiada nam formą, kształtem oraz wielkością;
  • kupujemy tyle, ile potrzebujemy, produkty kupowane z lady są też zazwyczaj tańsze, bo nie dopłacamy za opakowanie.

Ponadto warto umieć rozpoznać świeżość mięsa oraz znać się na tym, jakie rodzaje kurczaka są najbardziej wartościowe.

Po czym poznać świeże piersi z kurczaka? - infografika.

W Delikatesach Centrum z lady dostępny jest np.: kurczak zagrodowy i kurczak kukurydziany. Różnią się one od siebie jakością.

  • Kurczak zagrodowy

    Polecany między innymi ze względu na bogate wartości odżywcze i niepowtarzalny smak mięsa, zdobył uznanie wśród miłośników gotowania. Co zatem wyróżnia Zagrodowego?

    Czas wzrostu Kurczaka Zagrodowego, odpowiednio dobrana pasza i specjalne warunki chowu pozwalają na uzyskanie mięsa o bardzo wysokiej jakości i wyjątkowej strukturze włókien mięśniowych. Mięso to charakteryzuje niska zawartość tłuszczu i cienka skóra. Dzięki temu jest delikatniejsze i ma bardziej kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne. Oprócz walorów smakowych Zagrodowy ma też duże wartości odżywcze. Jest źródłem białka, witamin i składników mineralnych.

    Wybierając Zagrodowego, mamy pewność, że sięgamy po produkt wysokiej jakości i z pewnego źródła. Zagrodowy chowany jest w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast. Jego chów trwa o połowę dłużej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. Są to głównie zboża i słonecznik, zapewniające wszystkie witaminy i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju. Podczas chowu nie podaje mu się żadnych antybiotyków, co sprawia, że jest to produkt w 100% naturalny!
  • Kurczak kukurydziany

    Kurczak Kukurydziany jest karmiony paszą opartą na składnikach roślinnych i minerałach, na bazie kukurydzy z dodatkiem innych zbóż. Dzięki temu mięso ma wyróżniającą się, lekko złotą barwę oraz wyjątkowy, delikatnie słodki smak po przygotowaniu. Kukurydziany jest idealnym wyborem na potrawy dla dzieci czy też dania na słodko. Szczególnie polecany na rosół – przepiękna żółta barwa zachęcająca do spożycia.

Wybieranie mięsa od dobrze karmionych i hodowanych zwierząt, które mają zapewnione odpowiednie warunki życia, nie tylko gwarantuje, że nasze posiłki będą smaczniejsze i zdrowsze, ale także zachęca hodowców do bardziej etycznych praktyk hodowlanych. Kupując lepszy drób, głosujemy portfelem na pozytywne zmiany w postawach hodowców.