Delikatesy Centrum

Kaszanka z grilla, kiełbasa czy parówki? Rodzaje kiełbasy na grilla

Kiełbasa na grilu

Przygotowujesz menu na najbliższe grillowanie? Kiełbasa na grilla to wybór tradycyjny i sprawdzony. Poza nim warto też jednak postawić na mniej typowe smaki. Możesz wrzucić na ruszt białą kiełbasę, przygotować kaszankę z grilla pod apetyczną pierzynką z cebuli albo przyrządzić smaczne parówki z dodatkiem boczku i sera. Sprawdź, jak grillować kiełbasę, kaszankę i parówki.

Kiełbasa na grilla – sprawdzony pomysł na ucztę w plenerze

Nie sposób wyobrazić sobie grilla bez dobrej kiełbasy. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne. Nie wymaga też zastosowania dodatkowych pomocy – jedyne, co musisz zrobić, to wykonać delikatne nacięcia i położyć wędlinę na grillu. Będzie aromatyczna, soczysta i doskonała w smaku, o ile wybierzesz odpowiednie rodzaje kiełbasy.

Zwróć uwagę na te wyroby, które:

'
  • mają większą zawartość tłuszczu – tłuszcz musi się wytopić na grillu, aby kiełbasa była soczysta;
  • nie są zbyt suche ani nadmiernie wilgotne – najlepsza kiełbasa na grilla w 36-56% składa się z wody;
  • charakteryzują się średnim rozdrobnieniem – kawałki mięsa w wędlinie powinny mieć od 5 do 20 mm średnicy;
  • znajdują się w naturalnym flaku z jelita.

Te cechy łączy w sobie m.in. kiełbasa jałowcowa, krakowska, śląska oraz biała.

Jeśli kiełbasa zawiera dużo mięsa, zyskuje intensywny smak, a co za tym idzie – nie wymaga zastosowania przypraw. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by ich użyć zgodnie z własnymi upodobaniami. Gdy szukasz gotowych produktów, najlepiej sięgaj po te w przyprawach.

Wysokiej jakości kiełbasę na grilla znajdziesz w Delikatesach Centrum.

Biała kiełbasa z grilla – pikantna, a może na słodko?

Biała kiełbasa na grilla nie jest oczywistym wyborem, choć sama w sobie cieszy się popularnością wśród Polaków. W porównaniu z kiełbasą jałowcową czy krakowską ma większą zawartość wody – może ona sięgnąć nawet 72%! Z tego powodu biała kiełbasa z grilla najlepiej będzie smakować po zamarynowaniu lub z dodatkiem przypraw, które wydobędą z niej najlepszy smak.

Dłuższy niż w przypadku zwykłych rodzajów kiełbasy jest też czas przygotowania tego produktu. Mimo to warto dodać go do grillowego jadłospisu, bo okaże się ciekawym sposobem na przełamanie nudy w menu.

Biała kiełbasa dobrze smakuje w różnych odsłonach. Możesz ją przygotować:

  • na słodko – w tym celu umieść ją w marynacie z musztardy i miodu i pozostaw na kilka godzin;
  • na ostro – zanurz wędlinę w piwie z drobno pokrojoną papryczką chili, musztardą i miodem oraz dodatkiem wędzonej słodkiej papryki;
  • w smaku umami – przygotuj marynatę z ciemnego sosu sojowego, rozdrobnionego czosnku, miodu i świeżego rozmarynu, a następnie marynuj kiełbasę przez całą noc.

Gdy biała kiełbasa na grilla będzie już zamarynowana, możesz od razu umieścić ją na grillu albo opiekać na namoczonych patyczkach do szaszłyków. W tracie grillowania możesz wetrzeć w kiełbaski pozostałą marynatę, aby zyskały jeszcze większy aromat.

Kiełbasa na grilla, warianty smakowe - infografika.

Kaszanka z grilla – jak grillować kaszankę, aby zyskała aromat i kruchość?

Jeśli lubisz przełamywać kulinarne schematy, możesz też wypróbować kaszankę z grilla. Ten wyrób tradycyjnie przygotowuje się z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi wieprzowej oraz cząstek podrobów i skórek z wieprzowiny. Wszystkie składniki miesza się ze sobą, dodaje przyprawy i na końcu całą masę umieszcza w naturalnym jelicie.

By cieszyć się smakiem kaszanki, nie powinno się jej kłaść bezpośrednio na ruszcie – ze względu na delikatną strukturę pęknie i przeleci przez szczeble.

A zatem jak grillować kaszankę?

Zaleca się ją piec na tacce albo w łódeczce z folii aluminiowej, dzięki czemu będzie chrupiąca, soczysta o apetycznym aromacie. Przed zapieczeniem przypraw wędlinę słodką i ostrą papryką, a następnie otocz cebulą pokrojoną w piórka. Do smaku możesz też dodać 1 albo 2 ząbki czosnku. Łódka, w której znajduje się kaszanka, powinno być otwarta i na tyle duża, aby dało się przełożyć wędlinę na drugą stronę, nie ryzykując oparzeniem się. Dzięki temu kaszanka z grilla dokładnie, równomiernie się upiecze.

Ugrillowana kaszanka podana z cebulą

Parówki z grilla – propozycja nie tylko dla dzieci

Jeśli chcesz przygotować coś innego niż kiełbasa z grilla, smaczną opcją okażą się też parówki. Dzięki temu, że mają łagodny smak i delikatną konsystencję, dobrze sprawdzają są jako propozycja na grilla dla najmłodszych. Choć mogą smakować także dorosłym. Owiń je plastrem boczku, posyp obficie tartym serem, dodaj pikantną przyprawę (np. chili) i zapiecz na tacce.

W wersji dla dzieci lepiej zrezygnować z przypraw i dodatkowych składników, bo mogą zostać przyjęte dość niechętnie. W tym przypadku parówki z grilla zyskają atrakcyjność dzięki nietypowemu kształtowi. Jak im go nadać? Przełóż patyczek do szaszłyków wzdłuż parówki i lekko ponacinaj. Następnie opiekaj przez 5 minut z każdej strony do momentu, aż skórka stanie się lekko brązowa, a cała wędlina nabierze fantazyjnej formy.

Parówki z grilla leżące na desce

Jedzenie na grilla – jak wybrać dobry produkt?

Niezależnie od tego, które wyroby ostatecznie trafią na twój ruszt, zadbaj o to, aby charakteryzowały się świeżością oraz dobrą jakością. W jaki sposób możesz to rozpoznać? Upewnij się, że wędlina spełnia takie kryteria jak:

  • zdrowy skład

    Wybieraj produkty na grilla z dużą zawartością mięsa i możliwie krótką listą składników.

    Jeśli decydujesz się na gotowe wyroby w paczkach, skład powinieneś znaleźć na etykiecie. Natomiast w przypadku wędlin z lady, np. w Delikatesach Centrum, sprawdzisz ich skład w dostępnym przy ladzie katalogu.
  • odpowiednia barwa

    Poszczególne rodzaje kiełbasy i inne wędliny mają różne barwy. Wszystkie powinny jednak prezentować się świeżo i smakowicie. Dlatego, gdy na powierzchni produktu znajdują się przebarwienia lub ma on nietypową barwę w odcieniach szarości lub zieleni, nie decyduj się na zakup.
  • atrakcyjny wygląd i sprężysta struktura

    Dobrej jakości parówka, kaszanka czy kiełbasa na grilla ma jędrną, elastyczną budowę. Gdy delikatnie ją przyciśniesz, powinna ugiąć się pod ciężarem palca, a po zwolnieniu ucisku odzyskać pierwotną formę. Jeśli powierzchnia wędlin jest lepka lub śliska, to nie można ich spożywać.
  • naturalny aromat

    Świeży wyrób ma swoisty, apetyczny, aromatyczny zapach. Jeśli rozpoznasz w nim inne aromaty, np. specyficzny zapach amoniaku, to znak, że produkt zaczyna się psuć.
Dlaczego lepiej kupować kaszankę, parówki i kiełbasę z lady