Delikatesy Centrum
Czas potrzebny na przeczytanie: 6 min

Pieczony indyk na Wielkanoc. Jak przyrządzić indyka na świąteczny stół?

Pieczony indyk podany z owocami

Pieczony indyk to bardzo efektowana, a jednocześnie smaczna i zdrowa potrawa. Doskonale prezentuje się na świątecznym stole. Jest też wartą rozważenia opcją na inne ważne uroczystości. Jak wybrać dobre mięso indycze i jak upiec indyka, by był soczysty, pachnący i dosłownie rozpływał się w ustach? Podpowiadamy.

Właściwości mięsa z indyka – czy indyk jest zdrowy?

Cechą charakterystyczną mięsa z indyka jest delikatny smak, który można wzmocnić, stosując odpowiednie przyprawy i dodatki oraz wykorzystując właściwe metody obróbki cieplnej. Indyk pieczony w całości ma nieco więcej kalorii, ale urzeka złocistą, chrupiącą skórką i pysznym, soczystym wnętrzem. Dobrze przyrządzona pierś z indyka jest świetnym uzupełnieniem sałatek i może być podstawą duszonych potrawek. Dzięki aromatycznym sosom nabiera wyjątkowego charakteru. Może też być smacznym zamiennikiem wędliny na kanapki.

Pojawia się jednak pytanie – czy indyk jest zdrowy? I jakie ma wartości odżywcze?

Mięso indycze jest często polecane przez dietetyków ze względu na niską kaloryczność i wysoką zawartość białka. Dostarcza też organizmowi duże ilości witamin z grupy B (B3, B6, B12). Filet i udo indyka (bez skóry) mają niską zawartość tłuszczów nasyconych, a ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi .

Dobre mięso z indyka – gdzie je kupować?

Gdzie kupować mięso indycze, aby mieć pewność, że jest świeże i najwyższej jakości? Najlepiej zwracać uwagę na zaufanych producentów oraz sklepy, które oferują mięso na wagę. Dzięki temu łatwiej jest ocenić świeżość i jakość drobiu.

W ladzie tradycyjnej w Delikatesach Centrum można nabyć zarówno całą tuszkę indyczą, jak i poszczególne fragmenty indyka, jak pierś czy udo. Masz więc szeroki wybór surowców drobiowych. Możesz tu również liczyć na fachową pomoc w doborze rodzaju mięsa do potrawy, którą chcesz przyrządzić.

Pieczony indyk na święta i na niedzielny obiad

Pieczony indyk z rozmarynem i pomarańczą

Tradycyjną, a jednocześnie najbardziej okazałą potrawą z indyka, która może uświetnić wielkanocny stół, jest tuszka pieczona w całości. Aby mięso było idealnie przyrządzone – miało chrupiącą, wyrazistą skórkę i delikatne, rozpływające się w ustach wnętrze – należy je właściwie przygotować do pieczenia.

Zanim rozpoczniesz gotowanie, wyjmij indyka z lodówki (wystarczy ok. 30 minut), aby nabrał temperatury pokojowej. Następnie wymyj i osusz mięso oraz natnij ścięgna z udek, używając ostrego noża.

Kolejny krok to przygotowanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Ulubione zioła rozetrzyj w 4-5 łyżkach miękkiego masła i natrzyj nimi indyka od środka i na zewnątrz. Odrobinę masła wprowadź również pod skórę. Złóż skrzydła, aby się nie przypaliły i ponownie włóż indyka do lodówki (na godzinę lub dłużej), żeby dobrze się zamarynował.

Tuszkę należy piec w 220°C. Czas pieczenia zależy od wagi indyka – na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć pół godziny. Indyka włóż do naczynia żaroodpornego i podlej wodą. Piecz pod pokrywą lub pod folią aluminiową przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180°C, zdejmij pokrywę (lub folię), podlej mięso wytopionym masłem i piecz, aż indyk uzyska złocistą skórkę (podlewanie mięsa roztopionym masłem warto powtarzać kilkakrotnie w trakcie pieczenia).

Na świąteczny stół poleca się także pieczona pierś z indyka, która śmiało może zastąpić też wędlinę na kanapki. Przygotowania do przyrządzenia pieczonej piersi indyczej warto rozpocząć dzień przed planowanym podaniem dania. Mięso powinno poleżakować w lodówce, aby skruszeć i przejść aromatem wtartych w nie przypraw. Czas pieczenia jest tu podobny, jak w przypadku pieczenia całej tuszki.

Temperatura pieczenia jest jednak niższa i wynosi 180°C. Przez pierwsze 20 minut mięso piecze się pod przykryciem, a później bez niego.

Można je podlać samą wodą albo – dla podkręcenia smaku – przecierem pomidorowym lub mlekiem kokosowym. Jeśli chcesz uzyskać sos, kontroluj jego ilość w trakcie pieczenia i w razie konieczności uzupełniaj płyny. Pierś z indyka będzie mieć aromatyczną skórkę, jeśli ok. pół godziny przed końcem pieczenia dodasz do mięsa odrobinę miodu.

Świąteczny indyk w nietypowej odsłonie

Indyk to bardzo uniwersalne mięso. Można go serwować na różne sposoby, nie tracąc jego delikatnego, łagodnego smaku. Sprawdź nasze propozycje na świątecznego indyka w innej niż zazwyczaj wersji, który zachwyci domowników i gości

Zalety mięsa z piersi indyka - infografika

Indyk pieczony w maśle

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 kostka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy np. świeże lub suszone zioła, sok z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Pierś z indyka przygotuj standardowo – najpierw zamarynuj w przyprawach, a później włóż na chwilę do lodówki, aby skruszała. Następnie umieść ją w foliowym rękawie do pieczenia, na wierzch kładąc kostkę masła. Zwiąż rękaw i ułóż go na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Mięso piecz przez godzinę w piekarniku nastawionym na 180°C. Nie krój piersi od razu po przygotowaniu, daj jej chwilę odpocząć, aby pozostała aromatyczna i soczysta.

Przepis na pierś z indyka po tajsku

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pół łyżeczki pasty curry (żółtej, zielonej albo czerwonej)
  • garść trawy cytrynowej
  • kilka listków świeżej kolendry
  • łyżeczka soku z limonki
  • sól do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych – opcjonalnie

Pierś z indyka ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj przyprawy (i ewentualnie pomidorki) i całość zalej mlekiem kokosowym. Piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C (gdy minie pół godziny, obróć pierś na drugą stronę). Dzięki takim zabiegom uzyskasz soczyste, delikatne mięso i aksamitny, wyrazisty w smaku sos.

Przepis na indyka po meksykańsku, w sosie czekoladowym mole poblano

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 100 g czekolady deserowej o dużej zawartości kakao
  • 2 ząbki czosnku
  • garść nasion kolendry
  • kilka papryczek chili
  • szczypta cynamonu i pieprzu
  • kilka sztuk anyżu i goździków

Meksykański sos mole poblano, o słodko-ostrym smaku, jest doskonałym dodatkiem do indyka. Pasuje zarówno do pieczonej piersi indyczej, jak i upieczonej w całości tuszki. Nadaje potrawie wyjątkowy, egzotyczny charakter.

Jak go zrobić? Podsmaż na patelni papryczki chili, drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory i duś pod przykryciem przez 5 minut. Gotowy sos zblenduj i ponownie postaw na ogniu. Dodaj pokruszoną czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści.

Indyk faszerowany na Wielkanoc

Indyk pieczony w całości może być podawany samodzielnie lub wypełniony smakowitym farszem. Jakie mogą być rodzaje nadzienia? Na przykład:

  • klasyczne – z podrobami i aromatycznymi ziołami,
  • swojskie – z bazą z chleba,
  • słodkie – z chałki wymieszanej z suszonymi owocami.

Do każdego z tych wariantów warto dobrać odpowiednie przyprawy, które posłużą do nacierania skórki. Można je dobierać na zasadzie podobieństwa smaków lub przeciwnie – tak, by chrupiąca zewnętrzna skórka kontrastowała z ukrytym w indyku nadzieniem. Ważne, by farsz był dobrze wymieszany, a nawet ubity – dzięki temu zachowa pożądaną puszystość.