Delikatesy Centrum

Skrzydełka z grilla, udka czy piersi kurczaka – co można grillować?

Grillowane skrzydełka kurczaka

Kurczak to idealny wybór na grillowanie – łatwy w przygotowaniu, smaczny i uniwersalny. Szukasz pomysłu na pyszne danie z kurczaka na grilla? Dowiedz się, które części kurczaka najlepiej nadają się na ruszt i jak wybrać najlepsze mięso. Skrzydełka z grilla, udko czy może podudzie? Oto poradnik dla każdego smakosza grillowanych mięsiw.

Skrzydełka z grilla – klasyka grillowanych potraw

Najpopularniejszą częścią kurczaka przyrządzaną na grillu są skrzydełka. Nie oznacza to jednak wcale, że innych partii tego drobiu nie warto wrzucać na ruszt. Przeciwnie. Kurczak jest bardzo uniwersalnym mięsem i w zasadzie każdą jego część z powodzeniem można grillować. Oprócz skrzydeł do pieczenia na ruszcie polecają się również:

  • piersi;
  • udka;
  • podudzia;
  • a nawet cała tuszka.
Schemat podziału kurczaka - infografika.

Wysokiej jakości kurczaka na grilla znajdziesz w Delikatesach Centrum »

Kurczak na grilla – jak wybrać dobrej jakości mięso?

Aby mieć pewność, że grillowany kurczak będzie pyszny i wartościowy, trzeba wybrać dobre mięso. Co to właściwie oznacza? Przede wszystkim kurczak na grilla powinien być świeży. Najlepszym wskaźnikiem jego świeżości jest zapach. Jeśli mięso wydziela nieprzyjemną, słodkawo-stęchłą woń to znak, że zaczęło się już psuć. Oznaki nieświeżości może też zdradzać powierzchnia kurczaka – jeśli pokrywa go nieprzyjemna, śliska warstwa, lepiej odpuścić zakup. Takie mięso z pewnością już dawno utraciło swoje wartości i walory smakowe.

Przed zakupem warto też dokładnie obejrzeć mięso. Dobrej jakości drób powinien mieć nieuszkodzoną, napiętą skórę (nie powinna być ani zbyt luźna, ani ściągnięta). Nie może mieć też żadnych zanieczyszczeń. Przy zakupie piersi z kurczaka, warto zwrócić uwagę na ich obrzeża – powinny być gładkie i sprężyste, a nie przesuszone. Nie powinny też odbiegać fakturą od reszty mięsa.

Dlaczego warto kupować kurczaka z lady? - infografika

Gdzie kupować kurczaka na grilla?

Biorąc pod uwagę powyższe zalecenia, najlepszym i najpewniejszym sposobem na zakup dobrej jakości drobiu, jest udanie się do sklepu, który oferuje sprzedaż z lady tradycyjnej. Jednym ze sprawdzonych sklepów tego typu są Delikatesy Centrum. Można tu kupić zarówno całą tuszkę kurczaka, jak i poszczególne jego kawałki – od soczystych piersi, przed jędrne udka, aż po delikatne skrzydełka.

Bez trudu dowiemy się również, skąd pochodzi dany drób. Sprzedawca jest zobowiązany do tego, by udzielić informacji dotyczących m.in. klasy, miejsca chowu czy uboju, zawartych na etykiecie cenowej.

W Delikatesach Centrum z lady możemy kupić takie rodzaje mięsa, jak:

  • Kurczak zagrodowy – czyli wysokiej jakości mięso, które pochodzi od kur z wolnego wybiegu; kury żywione są roślinną karmą bez GMO i chowane bez antybiotyków.
  • Kurczak wiejski – mięso pozyskuje się od kur, które wiosną i latem mają dostęp do wolnego wybiegu i karmione są niemodyfikowaną pszenicą oraz kukurydzą.
  • Kurczak kukurydziany – mięso pochodzi od kur, które nie wychodzą na wolny wybieg, ale mają zapewniony dostęp do światła dziennego; te kury również są karmione paszami bez GMO.
Surowe udka kurczaka

Grillowany kurczak na słodko czy na ostro? Jak przyprawić kurczaka na grilla?

Wybór dobrej jakości mięsa to pierwszy krok w udanym grillowaniu kurczaka. Kolejny to właściwe przygotowanie mięsa – tak, by wydobyć z niego maksimum aromatu. Kurczak, znany ze swojego delikatnego smaku, daje ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o przyprawy. Sposobów na podkręcenie wyrazistości mięsa jest naprawdę dużo!

Jeśli chcemy tylko delikatnie podkreślić smak kurczaka, możemy lekko oprószyć go mieszanką majeranku, kolendry czy rozmarynu. Mocniejsze tony nada mu miks słodkiej i ostrej papryki albo marynata na bazie jogurtu, cytryny i ziół (w marynacie kurczak powinien spędzić całą noc). Miłośnikom orientalnych smaków polecamy doprawić mięso ostrym curry, a tym, którzy lubią subtelną słodycz – marynatę z imbiru i cynamonu podlanych kapką miodu.

Grillowane mięso z kurczaka za każdym razem będzie smakować inaczej, ale równie doskonale.

Jak grillować kurczaka?

Części kurczaka – skrzydełka, piersi czy udka, można grillować na aluminiowych tackach albo bezpośrednio na ruszcie. Tacki będą lepszym wyborem, jeśli chcemy upiec małe kawałki drobiu lub mięso faszerowane. Dzięki nim nadzienie nie wypłynie na zewnątrz, a drobne kawałki mięsa zbytnio się nie przysmażą.

Całą tuszkę z kurczaka można grillować na rożnie albo na ruszcie.

Jak grillować kurczaka na ruszcie?

  • aby mięso lepiej i szybciej się upiekło, należy wyciąć z tuszki szyjkę z częścią grzbietową,
  • przygotowane mięso należy zanurzyć na 6-12 godzin w roztworze zrobionym z 1 litra wody, 3 łyżek soli i 2 łyżek cukru,
  • tuż przed pieczeniem warto natrzeć mięso marynatą,
  • jeśli skórka ma być chrupiąca, warto smarować kurczaka marynatą również podczas grillowania.
Soczyste skrzydełka z papryczkami i rozmarynem

Jak długo grilluje się mięso z kurczaka?

To, ile czasu mięso z kurczaka powinno spędzić na grillu, zależy głównie od partii, którą chcemy upiec. Najszybciej będą gotowe najmniejsze i najdelikatniejsze kawałki drobiu. Najdłużej trzeba będzie poczekać na kurczaka grillowanego w całości.

Ile czasu potrzebują poszczególne części kurczaka, aby można było bezpiecznie je zjeść?

  • małe filety z piersi kurczaka: 8-12 min;
  • skrzydełka: 18-20 min;
  • niewielkie udka z kurczaka (bez kości i skóry): 8-10 min;
  • udka i podudzia wraz z kośćmi: 30-40 min;
  • mała tuszka z kurczaka: 50-60 min;
  • duża tuszka z kurczaka: 1,5-2 godz.

Pro tip: Jeśli chcesz przyspieszyć pieczenie mięsa, kładź je bezpośrednio na ruszt. Grillowanie kurczaka na folii lub tacce wymaga nieco więcej czasu. Aby mieć pewność, że mięso jest dobrze upieczone, regularnie je przewracaj. Kurczak będzie gotowy, jeśli mięso znajdujące się blisko kości nie będzie już różowe, a wypływający z niego sok będzie czysty i klarowny.