Delikatesy Centrum

Jak przyrządzić mieloną łopatkę?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną miętą i doprawiamy solą pieprzem, wyrabiamy około 8 min tak, żeby puściło przysłowiowy klej.
  2. Z gotowej masy robimy pięć równych kulek, każdą z nich układamy na papierze pergaminowym i przykrywamy drugim arkusze papieru.
  3. Tak przygotowane mięso dociskamy rondlem, aby je spłaszczyć i zrobić pół centymetrowego burgera.
  4. Gotowe burgery smażymy po półtorej minuty z każdej strony.
  5. Podajemy na grzankach z bułki paryskiej, jajkiem sadzonym i obranym pokrojonym awokado.
  6. Dekorujemy ulubionymi ziołami.
Składniki

Śniadaniowe burgery

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1/2 mięty z doniczki
  • Sól, pieprz z młynka
  • 5 jajek
  • 1 bułka paryska
  • 1 duże awokado