Jak przyrządzić mieloną łopatkę?
Przygotowanie krok po kroku
- Mięso mielone mieszamy z posiekaną miętą i doprawiamy solą pieprzem, wyrabiamy około 8 min tak, żeby puściło przysłowiowy klej.
- Z gotowej masy robimy pięć równych kulek, każdą z nich układamy na papierze pergaminowym i przykrywamy drugim arkusze papieru.
- Tak przygotowane mięso dociskamy rondlem, aby je spłaszczyć i zrobić pół centymetrowego burgera.
- Gotowe burgery smażymy po półtorej minuty z każdej strony.
- Podajemy na grzankach z bułki paryskiej, jajkiem sadzonym i obranym pokrojonym awokado.
- Dekorujemy ulubionymi ziołami.
Składniki
Śniadaniowe burgery
- 500g łopatki wieprzowej
- 1/2 doniczki mięty
- Sol, pieprz z młynka
- 5 jajek
- 1 bułka paryska
- 1 duże awokado