Jak przyrządzić sznycle?
Przygotowanie krok po kroku
Sznycle sote z sałatką ziemniaczaną
- Kotlety doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na suchej patelni po niecałej minucie na stronie.
- Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, dodajemy szatkowaną drobno cebulę oraz natkę pietruszki, doprawiamy świeże mielonym pieprzem i solą dodajemy ocet i miód. Dokładnie mieszając, dolewamy olej tak, aby sos razem z ziemniakami zemulgował i powstał pyszny dressing, który oblepi same ziemniaki.
- Gotowe sznycle podajemy sałatką ziemniaczaną.
Składniki
- 4 rozbite kotlety ze schabu
- Sól i pieprz z młynka
- 500 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 40 ml octu jabłkowego
- 40 g miodu