Delikatesy Centrum

Jak przyrządzić szynkę wieprzową?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Wodę zagotuj z imbirem i octem, na końcu dodaj miód i wymieszaj.
  2. Szynkę pokrój w cienkie plastry, dopraw solą i pieprzem.
  3. Smaż bez tłuszczu po 30 sek z każdej strony.
  4. Cebulę pokrój w cienkie pióra i dodaj gałązki rozmarynu.
  5. Do słoika wkładaj naprzemiennie mięso, cebulę, rozmaryn tak aby powstały warstwy.
  6. Gdy wypełnisz słoik składnikami, zalej gotową zalewą octową, zostaw 1cm przestrzeni aby z góry zalać wszystko olejem rzepakowym.
  7. Gotowe pikle włóż do lodówki. Najlepsze są na kolejny dzień.
Składniki

Szynka wieprzowa

  • 500 g szynki wieprzowej
  • Sól, pieprz
  • 2 cebule czerwone
  • 100 g imbiru
  • 150 g miodu lipowego
  • 150 ml octu winnego
  • 200 ml wody
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 słoiki o pojemności 400 ml