Delikatesy Centrum

Jak przyrządzić udo z indyka?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Uda nacieramy solą, pieprzem i papryką.
  2. Przekładamy do naczynia żeliwnego i zalewamy olejem. Dodajemy cząstki masła, tymianek i chilli. 
  3. Przykrywamy i pieczemy w 100 stopniach przez 12 godz. 
  4. Kukurydzę miksujemy na gładko. Ziemniaki gotujemy do miękkości. 
  5. Do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, szczyptę papryki, ziemniaki i kukurydzę. Wszystkie składniki  grzejąc dokładnie mieszamy i wygniatamy do uzyskania jednolitej masy. 

Gotowe golonki podajemy z puree i polewamy syropem klonowym.

Składniki
  • 500 g mięsa z uda indyka
  • Pieprz z młynka
  • Wędzona papryka
  • 200 g masła
  • 400 ml oleju rzepakowego
  • 2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 strączki chili
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 50 g śmietanki 30%
  • 50 ml syropu klonowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku