Jak przyrządzić udo z indyka?
Przygotowanie krok po kroku
- Uda nacieramy solą, pieprzem i papryką.
- Przekładamy do naczynia żeliwnego i zalewamy olejem. Dodajemy cząstki masła, tymianek i chilli.
- Przykrywamy i pieczemy w 100 stopniach przez 12 godz.
- Kukurydzę miksujemy na gładko. Ziemniaki gotujemy do miękkości.
- Do rondla wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, szczyptę papryki, ziemniaki i kukurydzę. Wszystkie składniki grzejąc dokładnie mieszamy i wygniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe golonki podajemy z puree i polewamy syropem klonowym.
Składniki
- 500 g mięsa z uda indyka
- Pieprz z młynka
- Wędzona papryka
- 200 g masła
- 400 ml oleju rzepakowego
- 2 cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 strączki chili
- 2-3 gałązki tymianku
- 200 g ziemniaków
- 200 g kukurydzy z puszki
- 50 g śmietanki 30%
- 50 ml syropu klonowego
- 2 gałązki świeżego tymianku