Jak wybrać najlepszą karkówkę na grilla?
Przygotowanie krok po kroku
- Miód mieszamy z paprykami. Gotowy syrop odstawiamy do glazurowania mięsa.
- Wodę miksujemy z kiwi, tymiankiem, solą i czosnkiem.
- Karkówkę rozbijamy na 0,5cm kotlety i wkładany do zalewy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4 godziny.
- Gotową karkówkę grillujemy po 3 min z każdej strony.
- Szpinak mieszamy z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko wygniatamy. Karkówkę podajemy ze szpinakiem i lekko polewamy syropem miodowo-paprykowym.
Składniki
Karkówka w kiwi
- 4 x 300g kotlety z karkówki
- 1 owoc kiwi
- 3 łyżki stołowe soli
- 500 ml wody
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka tymianku
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 100g młodego szpinaku