Delikatesy Centrum

Jak zrobić kulebiak z pasztetem?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Grzyby świeże lub mrożone drobno siekamy i dusimy na maśle, grzyby suszone mielimy i dodajemy do duszonych grzybów świeżych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Pasztet przekładamy do miski i wyrabiamy go na masę.
  2. Na cieście francuskim wykładamy pastę grzybową a na pastę układamy porcję pasztetu. Całość zwijamy w rulon i smarujemy rozmąconym jajkiem, zwijamy ścisło w papier pergaminowy, pieczemy w 200° 35 min.
  3. Gotowego kulebiaka smarujemy miodem i obtaczamy w siekanym koperku, dekorujemy kwaśną śmietaną i np. żurawiną bądź też pomidorkami koktajlowymi.
Składniki

Kulebiak

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 500 g pasztetu
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • 400 g podgrzybków mrożonych
  • 1 łyżka masła
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 jajko