Jak zrobić kulebiak z pasztetem?
Przygotowanie krok po kroku
- Grzyby świeże lub mrożone drobno siekamy i dusimy na maśle, grzyby suszone mielimy i dodajemy do duszonych grzybów świeżych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy. Pasztet przekładamy do miski i wyrabiamy go na masę.
- Na cieście francuskim wykładamy pastę grzybową a na pastę układamy porcję pasztetu. Całość zwijamy w rulon i smarujemy rozmąconym jajkiem, zwijamy ścisło w papier pergaminowy, pieczemy w 200° 35 min.
- Gotowego kulebiaka smarujemy miodem i obtaczamy w siekanym koperku, dekorujemy kwaśną śmietaną i np. żurawiną bądź też pomidorkami koktajlowymi.
Składniki
Kulebiak
- 500g ciasta francuskiego
- 500g pasztetu
- 1 peczek koperku
- 100g kwasnej śmietany
- 2 łyżki miodu
- 400g podgrzybka meożonwgo
- 1 łyżka masła
- 50g grzybów suszonych
- 1 jajko