Jak zrobić rumsztyki wieprzowe?
Przygotowanie krok po kroku
- Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę i natkę oraz sól i świeżo mielony pieprz.
- Mięso wyrabiamy przez ok. 5 minut.
- Lekko natłuszczamy dłonie i z masy przygotowujemy kulki po ok. 250g.
- Każdą kulkę układamy na lekko natłuszczony pergamin, przykrywamy drugą warstwą pergaminu i dociskamy rondlem tak, by powstał placek o grubości 1 cm.
- Gotowe rumsztyki grillujemy po 3 minuty z każdej strony, obracając raz.
- Ziemniaki w mundurkach kroimy na pół.
- Dodajemy marynowany pieprz zielony utarty w moździerzu, świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy, posiekany koperek i odrobinę soli.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Rumsztyki podajemy z sałatką z ziemniaków i dekorujemy kleksami śmietany.
Składniki
Rumsztyki wieprzowe
- 500g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej
- Sól i pieprz z młynka
Sałatka ziemniaczana:
- Małe ziemniaki w mundurkach
- 1 łyżka posiekanego zielonego pieprzu marynowanego
- Koperek świeży
- 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
- Kwaśna śmietana 22% lub jogurt bałkański