Delikatesy Centrum

Jak zrobić smażoną szynkę?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą, curry, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia. 
  2. Do suchej mieszanki dodajemy wodę gazowaną i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Szynkę kroimy w 0,5cm plastry i obtaczamy kolejno w mące, a następnie w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia. 
  4. Gotowe plastry osuszamy na ręczniku papierowym. 
  5. Kukurydzę dusimy na maśle z cebulą, chilli i czosnkiem.
  6. Po 4-5 min dodajemy mleko skondensowane i posiekaną natkę. Mieszamy do zagęszczenia. 

Gotową szynkę podajemy z duszoną kukurydzą i cząstką cytryny

Składniki
  • 500 g szynki
  • 1 łyżka curry
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 1 cytryna
  • 400 ml wody gazowanej
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g kukurydzy mrożonej
  • 100 g masła
  • 1 cebula biała pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 papryka chili posiekana w plasterki
  • Pęczek natki pietruszki