Jak zrobić smażoną szynkę?
Przygotowanie krok po kroku
- Mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą, curry, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia.
- Do suchej mieszanki dodajemy wodę gazowaną i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Szynkę kroimy w 0,5cm plastry i obtaczamy kolejno w mące, a następnie w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia.
- Gotowe plastry osuszamy na ręczniku papierowym.
- Kukurydzę dusimy na maśle z cebulą, chilli i czosnkiem.
- Po 4-5 min dodajemy mleko skondensowane i posiekaną natkę. Mieszamy do zagęszczenia.
Gotową szynkę podajemy z duszoną kukurydzą i cząstką cytryny
Składniki
- 500 g szynki
- 1 łyżka curry
- 100 ml mleka skondensowanego
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 1 cytryna
- 400 ml wody gazowanej
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g kukurydzy mrożonej
- 100 g masła
- 1 cebula biała pokrojona w kostkę
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 papryka chili posiekana w plasterki
- Pęczek natki pietruszki