Delikatesy Centrum

Jak zrobić smażoną szynkę?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą, curry, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia. 
  2. Do suchej mieszanki dodajemy wodę gazowaną i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Szynkę kroimy w 0,5cm plastry i obtaczamy kolejno w mące, a następnie w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia. 
  4. Gotowe plastry osuszamy na ręczniku papierowym. 
  5. Kukurydzę dusimy na maśle z cebulą, chilli i czosnkiem.
  6. Po 4-5 min dodajemy mleko skondensowane i posiekaną natkę. Mieszamy do zagęszczenia. 

Gotową szynkę podajemy z duszoną kukurydzą i cząstką cytryny

Składniki
  • Szynka 500g
  • Curry 1 łyżka
  • Mleko skondensowane 100ml
  • Mąka pszenna 300g
  • Mąka kukurydziana 150g
  • Cytryna 1 szt
  • Woda gazowana 400ml
  • Sól, pieprz
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kukurydza mroźna 500g
  • Masło 100g
  • Cebula biała pokornona w kostkę1 szt
  • Czosnek 2 posiekane ząbki
  • Papryka chilli posiekana w plasterki 1 szt
  • Natka pietruszki 1 pęczek