Jak zrobić smażoną szynkę?
Przygotowanie krok po kroku
- Mąkę pszenną mieszamy z mąką kukurydzianą, curry, solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia.
- Do suchej mieszanki dodajemy wodę gazowaną i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Szynkę kroimy w 0,5cm plastry i obtaczamy kolejno w mące, a następnie w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu do zrumienienia.
- Gotowe plastry osuszamy na ręczniku papierowym.
- Kukurydzę dusimy na maśle z cebulą, chilli i czosnkiem.
- Po 4-5 min dodajemy mleko skondensowane i posiekaną natkę. Mieszamy do zagęszczenia.
Gotową szynkę podajemy z duszoną kukurydzą i cząstką cytryny
Składniki
- Szynka 500g
- Curry 1 łyżka
- Mleko skondensowane 100ml
- Mąka pszenna 300g
- Mąka kukurydziana 150g
- Cytryna 1 szt
- Woda gazowana 400ml
- Sól, pieprz
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Kukurydza mroźna 500g
- Masło 100g
- Cebula biała pokornona w kostkę1 szt
- Czosnek 2 posiekane ząbki
- Papryka chilli posiekana w plasterki 1 szt
- Natka pietruszki 1 pęczek