Delikatesy Centrum

Po czym poznać dobrą kiełbasę śląską?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Ogórki siekamy w cienkie plasterki lub kostkę.
  2. Majonez mieszamy z miodem, chrzanem i musztardą.
  3. Chałkę kroimy pod skosem na 2 cm plastry, posypujemy tymiankiem i spłaszczamy każdą kromkę, dociskając przez pergamin rondlem lub wałkiem.
  4. Kapustę szatkujemy drobno na mandolinie lub nożem i mieszamy z curry.
  5. Kiełbasę grillujemy na rumiany kolor, pod koniec grillowania dokładamy chałkę i grillujemy dwustronnie, aby lekko się zrumieniła.
  6. Gotową chałkę smarujemy sosem, nakładamy kiełbasę i posypujemy siekaną kapustą, polewamy dodatkową porcją sosu i dekorujemy ogórkiem małosolnym.
Składniki

Kiełbasa na chałce

  • 4 kromki chałki
  • 4 pętka kiełbasy
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • Tymianek w doniczce
  • 1 łyżeczka curry
  • 3-4 ogórki małosolne