Po czym poznać dobrą kiełbasę śląską?
Przygotowanie krok po kroku
- Ogórki siekamy w cienkie plasterki lub kostkę.
- Majonez mieszamy z miodem, chrzanem i musztardą.
- Chałkę kroimy pod skosem na 2 cm plastry, posypujemy tymiankiem i spłaszczamy każdą kromkę, dociskając przez pergamin rondlem lub wałkiem.
- Kapustę szatkujemy drobno na mandolinie lub nożem i mieszamy z curry.
- Kiełbasę grillujemy na rumiany kolor, pod koniec grillowania dokładamy chałkę i grillujemy dwustronnie, aby lekko się zrumieniła.
- Gotową chałkę smarujemy sosem, nakładamy kiełbasę i posypujemy siekaną kapustą, polewamy dodatkową porcją sosu i dekorujemy ogórkiem małosolnym.
Składniki
Kiełbasa na chałce
- 4 kromki chałki
- 4 pętka kiełbasy
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- Doniczka tymianku
- 1 łyżeczka curry
- 3-4 ogórki małosolne