Jak przyrządzić duszonkę z kiełbasy i wędliny?
Przygotowanie krok po kroku
- Kiełbasę kroimy w 0,5cm plasterki, szynkę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebulę cukrową kroimy w pióra. Na suchą ciepłą patelnie wykładamy szynkę z kiełbasą i cebulą. Po 2 min suchego smażenia dodajemy olej i mieszamy co 30sek.
- Przesmażone składniki przekładamy do naczynia żeliwnego albo żaroodpornego. Wierzch mięsa przykrywamy krojonymi cząstkami obranych jabłek, polewamy miodem, przykrywamy i pieczemy w 160 stopniach przez 40-50min.
- Podajemy z razowym chlebem i łyżką kwaśnej śmietany.
Składniki
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 3 cebule cukrowe
- 500 g kiełbasy
- 500 g szynki
- 1 kg antonówek
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1 chleb razowy
- 300 g śmietany 22%