Delikatesy Centrum

Jak przyrządzić duszonkę z kiełbasy i wędliny?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Kiełbasę kroimy w 0,5cm plasterki, szynkę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebulę cukrową kroimy w pióra. Na suchą ciepłą patelnie wykładamy szynkę z kiełbasą i cebulą. Po 2 min suchego smażenia dodajemy olej i mieszamy co 30sek.
  2. Przesmażone składniki przekładamy do naczynia żeliwnego albo żaroodpornego. Wierzch mięsa przykrywamy krojonymi cząstkami obranych jabłek, polewamy miodem, przykrywamy i pieczemy w 160 stopniach przez 40-50min.
  3. Podajemy z razowym chlebem i łyżką kwaśnej śmietany.
Składniki
  • Majeranek suszony 1 łyżka
  • Cebula cukrowa 3 szt
  • Kiełbasa 500g
  • Szynka 500g
  • Antonówka 1kg
  • Olej rzepakowy 50ml
  • Chleb razowy 1szt
  • Śmietana 22% 300g