Delikatesy Centrum

Jak przyrządzić duszonkę z kiełbasy i wędliny?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Kiełbasę kroimy w 0,5cm plasterki, szynkę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebulę cukrową kroimy w pióra. Na suchą ciepłą patelnie wykładamy szynkę z kiełbasą i cebulą. Po 2 min suchego smażenia dodajemy olej i mieszamy co 30sek.
  2. Przesmażone składniki przekładamy do naczynia żeliwnego albo żaroodpornego. Wierzch mięsa przykrywamy krojonymi cząstkami obranych jabłek, polewamy miodem, przykrywamy i pieczemy w 160 stopniach przez 40-50min.
  3. Podajemy z razowym chlebem i łyżką kwaśnej śmietany.
Składniki
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 3 cebule cukrowe
  • 500 g kiełbasy
  • 500 g szynki
  • 1 kg antonówek
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 1 chleb razowy
  • 300 g śmietany 22%