Jak przyrządzić duszonkę z kiełbasy i wędliny?
Przygotowanie krok po kroku
- Kiełbasę kroimy w 0,5cm plasterki, szynkę kroimy w kostkę 2x2 cm. Cebulę cukrową kroimy w pióra. Na suchą ciepłą patelnie wykładamy szynkę z kiełbasą i cebulą. Po 2 min suchego smażenia dodajemy olej i mieszamy co 30sek.
- Przesmażone składniki przekładamy do naczynia żeliwnego albo żaroodpornego. Wierzch mięsa przykrywamy krojonymi cząstkami obranych jabłek, polewamy miodem, przykrywamy i pieczemy w 160 stopniach przez 40-50min.
- Podajemy z razowym chlebem i łyżką kwaśnej śmietany.
Składniki
- Majeranek suszony 1 łyżka
- Cebula cukrowa 3 szt
- Kiełbasa 500g
- Szynka 500g
- Antonówka 1kg
- Olej rzepakowy 50ml
- Chleb razowy 1szt
- Śmietana 22% 300g