Najlepsze marynaty i sosy do mięs z grilla
Przygotowanie krok po kroku
Mix grill
- Ananasa kroimy na 1,5 cm plastry, następnie każdą ze stron lekko nacinamy w kratkę, skrapiamy sosem sojowym, nacieramy kminem i pierzem, odstawiamy na 10-15 min.
- Gotowego ananasa lekko natłuszczamy i grillujemy 8 minut, przewracając co 2 minuty.
Majo orzechowe
- Masło mieszamy z sosem sojowym i miodem do uzyskania jednolitej masy, następnie mieszamy z majonezem.
Sos chili
- Wszystkie składniki gotujemy i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, następnie miksujemy na gładką masę, na końcu dodajemy olej rzepakowy nierafinowany.
Zgrillowane mięsa podajemy z sosami, zgrillowanym ananasem, kawałkami sera i warzywami krojonymi w słupki.
Składniki
Mix grill:
- Grillowany ananas
- 1 dorodny ananas
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Pieprz świeżo mielony
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 ml sosu sojowego jasnego
Majo orzechowe
- 200g majonezu
- 50g masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
Sos chili
- 100g chili,
- 50ml octu jabłkowego
- 50g cukru brązowego
- 250g pasaty pomidorowej
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 40 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
- 2 młode marchewki
- 1 seler naciowy
- 200g sera rokpol lub ulubionego blue