Delikatesy Centrum

Najlepsze marynaty i sosy do mięs z grilla

Przygotowanie krok po kroku

Mix grill

  1. Ananasa kroimy na 1,5 cm plastry, następnie każdą ze stron lekko nacinamy w kratkę, skrapiamy sosem sojowym, nacieramy kminem i pierzem, odstawiamy na 10-15 min.
  2. Gotowego ananasa lekko natłuszczamy i grillujemy 8 minut, przewracając co 2 minuty.

Majo orzechowe

  1. Masło mieszamy z sosem sojowym i miodem do uzyskania jednolitej masy, następnie mieszamy z majonezem.

Sos chili

  1. Wszystkie składniki gotujemy i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, następnie miksujemy na gładką masę, na końcu dodajemy olej rzepakowy nierafinowany. 

Zgrillowane mięsa podajemy z sosami, zgrillowanym ananasem, kawałkami sera i warzywami krojonymi w słupki.

Składniki

Mix grill:

  • 1 dorodny ananas
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Pieprz świeżo mielony
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml sosu sojowego jasnego

Majo orzechowe

  • 200 g majonezu
  • 50 g masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego

Sos chili

  • 100 g chili
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 50 g cukru brązowego
  • 250 g pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 40 ml oleju nierafinowanego rzepakowego


  • 2 młode marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 200 g sera rokpol lub innego typu blue